Inici-
Què visitar
Aquesta mancomunitat està composta per cinc poblacions unides per les seues muntanyes, valls i llaços històrics. Ubicades al cor de la Marina Alta, conserven tradicions d'un altre temps amb la mateixa naturalitat amb què es conrea la terra.
Els teus plans poden incloure alguna ruta senderista o amb bicicleta, ja que els paisatges d'estos municipis mereixen un bon passeig.
Pego i les Valls és un lloc encantador amb una rica tradició culinària i una varietat d'opcions d'allotjament per a tots els gustos. No et perdes l'oportunitat d'explorar esta bella zona i submergir-te en la seua cultura local! Segur que serà una experiència inoblidable!
Per al viatger curiós que vulga descobrir nous paisatges, us proposem conèixer aquestes terres mitjançant una ruta en cotxe de 50 km.
En PEGO ens aturarem per fer una passejada pels seus carrers que encara conserven el traçat original medieval. Partim de la Capella de l'Ecce-Homo, patró del municipi, d'estil barroc, i seguim fins a la Plaça de l'Ajuntament on es troben l'Església Parroquial de l'Assumpció i el propi Ajuntament, instal·lat en un edifici senyorial. A continuació, podem visitar la Casa de Cultura que alberga el Museu d'Art Contemporani i el Museu Etnològic (del cultiu de l'arròs i oficis tradicionals), i la col·lecció entomològica Juan Torres-Sala. El culte i la religiositat han deixat ermites com la de Sant Miquel, la de Sant Josep o la de Sant Antoni. I finalment, ens aturarem al Convent Franciscà, sense oblidar-nos de visitar seguidament les ruïnes del Castell d'Ambra.
És interessant recórrer el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, una zona humida on es conrea l'arròs. És un dels majors espais de biodiversitat de la Mediterrània, i és l'hàbitat de diverses espècies de fauna i flora.
A continuació agafem el desviament a la CV-712 i en 12 km arribem a LA VALL D'EBO. La seua història es deixa sentir en els racons on l'home va habitar, des de les pintures rupestres o les ruïnes dels poblats moriscos que encara avui es poden apreciar, fins a visitar el museu Etnològic. La Vall d'Ebo és d'una gran bellesa natural pels seus paratges espectaculars com són els tolls (piscines naturals) o el Barranc de l'Infern, la catedral del senderisme. I parlant de belleses naturals, cal destacar el seu tresor natural que és la Cova del Rull on podem contemplar les formacions d'estalactites i estalagmites.
Continuem la ruta apropant-nos a LA VALL D'ALCALÀ, reducte del cabdill Al-Azraq (que es va enfrontar a Jaume I El Conqueridor). Està format per Alcalà de la Jovada i Beniaia. De la seua visita cal destacar el poblat morisc de l'Atzuvieta, el millor conservat de la Comunitat Valenciana. Mereix també la pena conèixer les "neveres" (pous de neu) del s. XVIII, la de Dalt i la de Baix, que proveïen de gel al port de Dénia.
Més endavant, girant a la dreta per la CV-700, veurem la Penya Foradà dominant LA VALL DE GALLINERA. I recorrerem la Ruta dels 8 Pobles: Benirrama, Benialí, Benissivà, Benitaia, La Carroja, Alpatró, Llombai i Benissili. Ens aturarem a admirar algun dels abrics de pintures rupestres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
En L'ATZÚBIA trobarem l'encant d'un poble que obri la via de l'interior de les muntanyes cap al mar. En aquest poble la natura ens presenta la Cova de Canelobres i el bonic paratge del Tossal del Llop. El nucli de Forna sorprèn pel magnífic estat de conservació del poble, que guarda tot l'encant de les alqueries morisques, presidit pel seu castell medieval.